Türkiye'nin En Fazla

Akciğer Kanser Ameliyatlarının

Yapıldığı Merkez

 
 
Sağlık Bakanlı Üniversitesi Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Merkezi Eğitim ve Araştırma Hastanesi-Zeytinburnu İstanbul

Türkiye'nin En Fazla

Akciğer Kanser Ameliyatlarının

Yapıldığı Merkez

Akciğer Kanser Cerrahisi

 

Akciğer tümörü, küçük hücreli ve küçük hücreli dışı tipi olmak üzere ikiye ayrılır. Küçük hücreli akciğer kanserinde erken evrede ameliyat önerilirken, ileri evrede sitematik tedavi alması önerilir. Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde de operasyon şansı olan hastalarda ameliyat önerilmektedir. Diğer tedavi seçenekleri ile kıyaslandığında en iyi sağ-kalımı cerrahi tedavi vermektedir.

Akciğer kanserinde; kan tükürme (hemoptizi), yaygın ağrı, ses kısıklığı gibi semptomlarla hastane başvurusu olsa da hiçbir semptom görülmeyebilir. Rastlantısal çekilen görüntülerde de saptanabilmektedir. Akciğerde bir lezyon saptadıktan sonra vücut tümör tarama testi olan PET-CT istenir. En uygun biyopsi yapılacak bölge belirlendikten sonra biyopsi işlemi bronkokospi yöntemi ile ya da göğüs bölegesinden yapılacak iğne biyopsisi ile lezyondan parça alınır ve patolojik incelemeye gönderilir. Hastanın başka organda metastazı yok ise, solunum fonksiyon kapasitesi yeterli ise ve hastanın genel durumu operasyonu kaldırabilecek ise operasyon planlanır.

Günümüzde gelişen cerrahi teknikler, enstrümantasyonların gelişimi nedenli non-invazif metodlar kullanılmaya başlanmıştır. Kapalı ameliyat olarak bilinen VATS (Video-assisted thoracoscopic surgery) kullanımı yaygınlaşmıştır. Kapalı ameliyat yani VATS tekniği, küçük bir delik yardımı ile göğüs boşluğuna kamera yerleştirilmesi ve başka bir kesiden de cerrahın torakoskopi aletleri ile operasyonu gerçekleştirmesidir.

 

VATS cerrahisinin avantajları ise; 

 

  • Açık cerrahiye göre küçük kesiler ile operasyonun yapılması

  • Hastanın ameliyat sonrası ağrısının az olması

  • Solunum fonksiyonlarının daha iyi korunması

  • Daha kısa hastane yatış dönemi, hızlı iyileşme süreçleri gözlemlenir.

  •  

VATS ile yapılan operasyonlar

  • Akciğer biyopsisi

  • Akciğer nodül çıkarılması

  • Lenf nodu örneklemesi

  • Akciğer tümör ameliyatları (Wedge, segmentektomi, lobektomi, pnömonektomi)

  • Pnömotoraks (Akciğer hasarına bağlı hava kaçağı olması)

  • Bül/Büllöz akciğer ameliyatları

  • Plevral efüzyon (Akciğer zarları arasında tekrarlayan sıvı toplanması)

  • Ampiyem (Göğüs boşluğunda iltihaplanma olması)

  • El terlemesi ameliyatları (ETS-Sempatektomi)

  • Akciğer zarı biyopsisi ve akciğer zarı tümör ameliyatları

 

VATS tekniğinin çok fazla avantajları olmakla beraber uygun olmadığı durumlarda açık cerrahide yapılabilmektedir. Kapalı başlanan bir ameliyat gereklilik halinde açık operasyona da geçilebilir. Uygulanan cerrahi prosedürler aynı olup herhangi bir farklılık teşkil etmemektedir.

 

Göğüs Duvarı Cerrahisi

 

Göğüs duvarı içerisinde yer alan kostalar kaynaklı gelişen iyi huylu veya kötü huylu tümörlerde ön planda cerrahi tercih etmekteyiz. Çıkarılan kemik yapısı alanı geniş ise bölgeye titanyum plak ve prolen mesh gibi materyaller ile rekosntrüksiyon uygulanarak alan kapatılır. Ameliyat bölgesi metalik klipsler ile işaretlenerek gereklilik halinde ameliyat sonrası radyoterapi alabilmesi amaçlı hazırlık yapılır. Patoloji piyes değerlendirmesi sonucu, onkolojik tedavi almasına karar verilebilir.

Pektus karinatum (Güvercin göğsü), Pektus ekscavatum (Kunduracı göğsü) gibi doğuştan olan göğüs duvarı bozukluklarında da kapalı ve açık yöntem olmak üzere düzeltme ameliyatları yapılmaktadır. Titanyum barlar kullanılarak yapılan ameliyatlarda genellikle kapalı yöntem tercih edilmekte, kamera yardımı ile barlar yerleştirilmektedir. Defektin boyutuna göre barlar iki ya da üç yıl hastada takılı kalıp daha sonrasında barların çıkarılması operasyonu yapılmaktadır. Cerrahi, defektin düzeltilmesindeki en iyi sonuç aldığımız yöntemdir.

Mediasten Cerrahisi

Kalbin üstü, her iki akciğerin orta kısmı ve iman tahtasının altında kalan boşluk alana mediasten denilmektedir. Mediasten bölgesi hastalıkları daha az sıklıkta görülmekle beraber iyi huylu veya kötü huylu tümörleri içerir. Mediastinal kistlerden mediastinal tömörlere kadar geniş bir hastalık yelpazesi mevcuttur. Mediasten bölgesinde bulunan timüs bezinin aşırı çalışması nedenli myastenia gravis hastalığında timektomi dediğimz timüs bezinin çıkarılması operasyonu uygulanır. Timus bezi tümörleri arasında da timoma, timik karsinom bulunmaktadır. Cerrahi ile tamamen çıkarılabilecek tümör gurubunda ameliyat ilk tercihimizidir. Tümör boyutu ve yerleşimine göre kapalı cerrahi planlanabilir. Boyut büyüklüğü, çevre dokulara invazyon sebebi ile iman tahtasının açılarak yapılan sternotomi operasyonu da uygulanabilir. Tümör dokusu ile beraber, çevre organlara yapışıklığı var ise akciğer, kalp zarı da kısmi çıkarılabilir.

 

Trakea (Nefes Borusu) Cerrahisi

 

Soluk borusunda oluşan kanser türleri iyi huylu veya kötü huylu tümörler olabilir. Trakeanın yani soluk borusunun yüzde elli ve üstünde tıkanıklık oluştuğunda, hastada öksürük, nefes darlığı, ses kısıklığı, ağrılı yutkunma, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları görülür. Bu aşamaya gelindiğinde hava yolunun kapanması hayati risk oluşacağı için hasta opere edilir. Tümör dokusunu tamamen çıkaracak şekilde trakea cerrahisi yapılır. Ameliyat sırasında çıkarılan piyesten frozen inceleme gönderilir, patoloji değerlendirilmesi ile cerrahi sınırların temiz olduğu belirlenir. Geçirilen trakea cerrahisi sonrası hastalar, yoğun bakımda takip edilir, daha sonra servis takibinde gözlem altına alınır. Ameliyat sonrası yedinci günde taburcu edilmesi öngörülür. Patoloji incelemesine göre hastalar onkolojik tedaviye yönlendirilebilir. Fakat trakea cerrahisinde, soluk borusunun kapanmaya başlaması hayati önem taşıdığı için cerrahi ön plandadır.

Yoğun bakım ve entübasyon öyküsü olan hastalarda yaklaşık iki ay sonra entübasyona bağlı, trakea hattında daralmalar görülebilir. Bronkoskopi ile darlık alanı genişletilir, yara dokusu temizlenir. Bronkoskopiye rağmen tekrarlayan darlıklarda cerrahi önerilir. Sadece darlık kısmının olduğu kıkırdak halkaları çıkarılırken kalan iki taraf birbirine dikilir. Trakeanın devamlılığı sağlanır.

Tümör veya darlık nedeni ile yapılan trakea ameliyatları kompleks ve zor ameliyatlardır. Cerrah ve anestezistin uyum içerisinde çalışması gerekir. Anestezi ve cerrahi deneyimi yükssek kliniklerde yapılması önerilir.